Ny livskvalitet för seniorer i Krokom

Kök och matdel

Centrala Krokom har fått ett helt nytt seniorboende med toppmoderna lägenheter. Nyinflyttade Gunnel Hillevi Jonsson uppskattar den höga standarden och närheten till allt.

Orion byggdes som ett så kallat serviceboende för över trettio år sedan och drevs därefter som ett kommunalt särskilt boende (säbo). Förra året övertogs byggnaden av Krokomsbostäder som omvandlade den till ett toppmodernt seniorboende med nya, fullt utrustade lägenheter. Linus Ekqvist, VD för Krokomsbostäder, är glad över det stora intresset för satsningen.

– Det var otroligt. Vi började marknadsföra seniorboendet strax före årsskiftet och hade möten med målgruppen. När vi släppte de 25 lägenheterna hade vi närmare 70 intresseanmälningar, säger han.

Krokomsbostäder har satsat stort på de nya lägenheterna. Dessutom har de gett fastigheten ett nytt trapphus och en ny entré.

– Lägenheterna är fullständigt omgjorda och utrustade med den högsta standard man kan uppbringa i dag, med tillval som diskmaskin, tvättmaskin, spishäll och torktumlare, säger Linus och fortsätter.

– Det är roligt att skapa ett seniorboende på riktigt.

För att få flytta in i det nya seniorboendet är kriteriet att minst en i hushållet ska vara 65 år fyllda. En av de nya hyresgästerna är 80-åriga Gunnel Hillevi Jonsson. När hon blev änka upplevdes de 100 kvadratmetrarna på Gröns väg i Krokom lite väl rymliga. Dessutom fick hon svårt att ordna med det praktiska.

– Det bästa nu är att jag slipper snöskottningen, gräsklippningen och att dra soptunnan. När man inte orkar med så måste man välja en lättare väg. Jag har allt i lägenheten: tvättmaskin, torktumlare, kök. För mig är det ett idealiskt boende, säger Gunnel som också värdesätter att bo högt mitt i centrala Krokom.

– Jag har alltid velat bo högt upp. Sedan har jag Apoteket och Ica alldeles utanför. Frissan, banken, Frasses, biblioteket och Magneten ligger också nära. Och på vintern behöver jag inte ens gå ut om jag ska till hälsocentralen.

Nu ser Gunnel fram emot att se nya grannar flytta in, och att de gemensamma utrymmena ska färdigställas.

– Jag har redan träffat en som jag känner sedan tidigare. Vi jobbade på lasarettet tillsammans. Det är ju roligt. Det är bara trivsamt att höra andra människor i huset. Man har ju sin lägenhet och kan umgås så mycket man orkar och vill, säger Gunnel.

Framför allt ser hon fram emot att kunna inviga boulebanan som byggs på gården.

– Jag hoppas att vi kan ta med kaffekannan ut och umgås med varandra. Jag har det bra uppepå här. Det är absolut värt att titta på ett sådant här boende, säger Gunnel Hillevi Jonsson.

Vardagsrum